Gratis verzending vanaf €30 Betaal vooraf of achteraf Niet tevreden, geld terug

De effecten van kleur

De effecten van kleur

Wanden behoren tot één van de basiselementen van een interieur. Je start met het inrichten van jouw huis vanaf de basis. Van welke kleuren wil je uitgaan? En welke sfeer wil je creëren? Houd je van een rustige basis of juist van kleurrijk? De wanden vormen een belangrijke factor als het gaat om het creëren van de juiste sfeer. Daarnaast is het ook goed om te kijken om wat voor huis het gaat. Is het een kleine en intieme woning? Of juist groot en ruimtelijk? Voordat je aan de slag gaat met het verven van jouw wanden, is het slim om te kijken wat voor effect bepaalde kleurenkunnen geven op jouw woonbeleving.

Effect van kleur

Rood zorgt bijvoorbeeld voor een warme en intieme sfeer, maar kan ook energie opwekken. Oranje tinten zorgen voor een warme en gezellige sfeer. Wil je je liever omringd voelen door een natuurlijke sfeer? Dan kun je beter een groentint kiezen. Het is de kleur van de natuur en geeft frisse energie. Een paar kamerplanten in jouw woning zorgt voor een harmonieus effect in combinatie met de groene wand! Blauw en/of wit maken een woning juist ruimtelijker. De kleur bruin zorgt voor een gevoel van duurzaamheid en aardsheid. Om kalmte te ervaren in je woning, kun je kiezen voor paars, roze of wit. Paars kan retro ogen. Wanneer de paarse wand op het noorden is, zal het koude element overheersen en zal het meer blauw eruit zien. In zuidelijke ruimtes oogt de paarse wand juist meer warm en heeft het meer weg van rood.

Effect van rode kleur op de muur               

 

Een kleine of grote ruimte maakt verschil

Wanneer het gaat om een kleine ruimte, zal ik zelf niet aanbevelen om voor donkere kleuren te kiezen. Door een muur donkergroen of donkerrood te verven, heb je heel snel het gevoel dat de muren op je af komen. In een zwarte ruimte wordt het licht bijvoorbeeld niet gereflecteerd, wat een somber gevoel kan oproepen. Hierdoor voelt de ruimte meteen kleiner aan. Zorg er dan juist voor dat je voor een lichte tint gaat, waardoor de ruimte meteen groter oogt. Tenzij dat niet jouw beoogde doel is wat je met de ruimte wilt bereiken.

Daarnaast is het ook van belang om te kijken naar de stand van de zon. Op welke wand valt er veel daglicht en op welke niet? Een wand op het zuiden krijgt bijvoorbeeld veel zonlicht. Neem dit zeker mee in jouw keuze. Door het zonlicht voelt een kleur warmer aan.

Effecten van behang

Naast de vele kleurkeuzes, is er natuurlijk ook een prachtig aanbod aan behang. Zo biedt de Behangfabriek vele soorten en merken aan op het gebied van behang. Een behang met grote patronen zorgt ervoor dat die wand er meer uit springt. De wand zal zeker meer de aandacht trekken waardoor de ruimte kleiner zal lijken, omdat de wand meer op je af komt. Kies je voor een behang met kleine patronen? Dan zal de ruimte juist breder en ruimer lijken. Dit wordt versterkt als je kiest voor een behang in een lichte tint.

Als je een eenheid wilt creëren in jouw huis en je wilt gebruik maken van een behang, let er dan op dat je een behang kiest met kleuren die ook voorkomen in het interieur. Anders kan het zorgen voor een te groot contrast. Een gestreept behang met verticale strepen laat een ruimte optisch hoger lijken. Een behang met horizontale strepen laten daarentegen een ruimte breder lijken, maar ook lager. Daarnaast kunnen meubelstukken of woonaccessoires een wand ook anders doen lijken. Een meubelstuk kan de lengte van een wand ‘onderbreken’ en daardoor een wand in tweeën splitsen. Daarnaast oogt het ook optisch gezien kleiner. Hetzelfde geldt voor een schilderij, wandplank, spiegel of een poster.

Behang gebaseerd op de natuur

Daarnaast bestaan er hele mooie behang merken, zoals William Morris, Cole & Son. Op de website van de Behangfabriek kun je meerdere merken bekijken en bestellen. Deze merken richten zich voornamelijk op natuurlijke prints, waar ik persoonlijk enorm van houd. Deze natuurlijke prints kun je heel mooi combineren met natuurlijke materialen. Woonliving biedt veel meubels aan gemaakt van natuurlijke materialen. Woonliving heeft nu een nieuwe Nature serie van Kick als je van bohemien vibe houdt! Een rotan lamp, een houten kast of dressoir maakt een ruimte compleet in combinatie met zo’n prachtig behang! En wist je al dat Woonliving een boom plant wanneer je iets hebt besteld via hun webshop?

        Muur behang natuurlijke prints groen       Muur behang natuurlijke prints bomen       Behang muur natuurlijke prints bloemen
Deze blog is geschreven door onze vaste gastblogger Nadia Morsink. Lees bijvoorbeeld de blog: Verlichting in jouw interieur of Jouw kamer stijlen met een kamerplant die geschreven zijn door Nadia. Voor het complete overzicht van alle blogs van Woonliving bekijk even de blog pagina.

Wil je leuke inspiratie foto's voor je woonkamer? Check even het Instagram account van Nadia (stijlvolhuisje) en laat je verrassen.

Waar ben je naar op zoek?

Winkelwagen