Gratis verzending vanaf €30 Betaal vooraf of achteraf Niet tevreden, geld terug

Jouw kamer stijlen met een kamerplant

Jouw kamer stijlen met een kamerplant

In de negentiende eeuw begon de verstedelijking. Men verlangde daardoor vaak terug naar de een groene wereld. Toen begonnen mensen dus kamerplanten in hun huis neer te zetten om alsnog omringd te zijn met het buitenleven. We merken allemaal dat we tegenwoordig verlangen naar de natuur. Veel millenials willen ineens op een boerderij gaan wonen met een eigen moestuin. Zo zie je dus ook dat veel mensen die in een stad wonen, ineens hun interieur vol bouwen met kamerplanten. Hoe meer hoe beter. Herkenbaar?

Ik kan mij vinden in die gedachte. Zelf ben ik opgegroeid in een plaats die omringd is door natuur met veel bossen en landschappen. Ik voelde me er altijd vrij. Ik heb altijd een verlangen gehad naar al dat groen, omdat ik er in opgegroeid ben. Kamerplanten geven mij dat gevoel van vrijheid ook. Hoe mooi is het om persoonlijke elementen of zelfs herinneringen terug te laten komen in je interieur? Bij mij zorgen kamerplanten daarvoor. Maar allemaal leuk en aardig, hoe verzorgen we die dingen dan toch?

De kamerplanten hype

Word jij ook meegenomen in de hype van zoveel mogelijk kamerplanten bezitten? Voordat je naar het tuincentrum gaat, bedenk je dan eerst welke kamerplanten geschikt kunnen zijn voor jouw woning. Heb je veel ramen? Heb je voortdurend de zon op jouw ramen staan of juist alleen maar schaduw? Heb je een vochtige ruimte of juist niet? Woon je in een oude of een nieuwe woning? Al deze vragen spelen een grote rol bij de keuze van het nemen van een kamerplant.

En heb je er überhaupt wel plek voor? In de zomer kunnen planten namelijk een enorme groeispurt maken. Die fout heb ik meerdere malen gemaakt. Dan vergeet ik even dat planten ook groeien. Intussen heb ik er al tientallen in huis gehaald en dan heb ik ineens geen plek meer. Dus dan geef ik ze als verjaardagscadeautje weg. Het is ook zonde om stelen af te moeten knippen, toch? Ik heb geleerd wanneer je een plant op het oog hebt, er eerst informatie over op te zoeken via het internet. Dan weet je ook wat voor verzorging hij nodig heeft en kom je tijdens de opvoeding niet voor verrassingen te staan. Een plant maakt immers wel onderdeel uit van jouw interieur!

Begin met mate

En wat voor plant past dan precies bij je? Wil je een tropische ambiance, een kleurrijke vibe of toch liever de jaren 70 in huis halen? Houd je van een bloeiende plant of wil je juist een plant waar je niet zoveel aandacht aan hoeft te besteden, zoals een cactus? Als ik je nog een tip mag meegeven, zou ik niet meteen het hele tuincentrum leegkopen, maar ik zou juist beginnen met een kleine greep. Zo houd je overzicht en kun je erachter komen of je überhaupt een goede planten mama of papa bent.

Vintage vasa rek Woonliving

De styling van een kamerplant

Over de styling van kamerplanten is ook nog wel het een en ander te zeggen. Er zijn natuurlijk heel veel soorten potten te koop, dus kijk ook van te voren naar wat voor materiaal en welke kleur in jouw interieur past. Als je een rustige basis hebt qua interieur, is het ook leuk om juist voor een pot te gaan die een felle kleur heeft bijvoorbeeld. Zo zorg je ervoor dat jouw interieur tóch een klein contrast en een echte wauw-factor krijgt!

Als je dan toch losgaat in het tuincentrum, zorg er dan voor dat je de kamerplanten bij elkaar neerzet in plaats van verspreid door huis. Zo bewaar je rust en overzicht. Woonliving heeft op de webshop meerdere kasten en bijzettafels staan die perfect functioneren als plantentafeltje. Het is ook leuk om meerdere tafeltjes bij elkaar te zetten. Dit zorgt niet alleen voor een hoogteverschil, maar geeft ook een leuk, speels effect!

Tips and tricks

Heb je kleine kinderen die het huis nog wel eens op z’n kop zetten? Of rent er een kleine kitten rond? Wees daar ook bewust van bij het kopen van een kamerplant. Zorg ervoor dat de planten op een zodanige hoogte staan, dat die kleine levende wezens er niet bij kunnen. Het is verstandig om een kamerplant in de lente te kopen. Dan kan hij namelijk in de zomer goed aan de temperatuur en vochtigheid in je huis wennen. Op die manier is hij klaar voor de winter! Ook planten moeten namelijk wennen aan een nieuw huis. Ga je verhuizen? Probeer dan ook de planten een plek te geven op de plattegrond. Zo kun je kijken of er genoeg (loop)ruimte is. Indien je een kleine woning hebt, zet dan één grote plant op een geschikte plek neer in jouw ruimte. Dit geeft een ruimtelijker effect dan wanneer je allemaal kleine plantjes neerzet.

(Ver)potten

Wat belangrijk is voor een plant om te kunnen groeien, is dat de wortels genoeg ruimte hebben. Plaats de plant dus niet in een te kleine pot. Er zijn sierpotten die geen afwateringsgat hebben, maar er zijn ook potten met afwateringsgat aan de onderkant. Als je kiest voor een pot met zo’n afwateringsgat, dan kan het water weglopen als het te veel krijgt. Zorg er dan wel voor dat er een schotel onder staat. Als je kiest om een sierpot te nemen, leg dan eerst een laagje kleikorrels of grind onderin om wortelrot te voorkomen.

Inspiratie nodig? Neem eens een kijkje op de webshop van Woonliving, want zij hebben hele leuke accessoires voor jouw plant of boeket! Ze hebben zelfs een super toffe accessoire voor stekjes. Je kunt dan zelf aan de slag gaan met het kweken van jouw plantje. Ik ben om!

Nadia (Instagram stijlvolhuisje) schrijft super leuke blogs en geeft allemaal tips en tricks voor jouw huis. Wil je meer blogs lezen? Bekijk eens: Je eigen eethoek samenstellen, hoe dan? en Een Woonliving keuze is een groene keuze.

Waar ben je naar op zoek?

Winkelwagen