Gratis verzending vanaf €30 Betaal vooraf of achteraf Niet tevreden, geld terug

Less is more

Less is more

Een nieuw jaar! En dat start meestal met opruimen, of ‘ontspullen.’ En als ik aan opruimen denk, denk ik aan de ‘opruimgoeroe’ Marie Kondo. Marie Kondo is van mening dat weggooien van overbodige spullen zorgt voor geluk. Met haar methode ruim je niet alleen je huis op, maar ook je innerlijke zelf. Klinkt dat goed of klinkt dat goed?

Minimalisme

Een opgeruimd huis zonder spullen wordt vaak gelinkt aan minimalisme. Maar wat is minimalisme precies? Betekent dat weinig in je kamer hebben staan? Of dat je minder spullen koopt? In zekere zin wel. Het gaat meer om een bewustere leefstijl. We komen er hedendaags allemaal wel achter dat de koopdrang wel wat minder kan. Wat je ervoor terugkrijgt is een gevoel van voldoening, geluk en vrijheid. Als je minder in je bezit hebt, dan kun je je focussen op de dingen die belangrijk voor je zijn. Stel jezelf die ene belangrijke vraag: heb ik het nodig?

Wij Nederlanders willen altijd maar meer en meer. Maar waarom eigenlijk? Voor wie doen we het? Uiteindelijk hebben we onszelf er alleen maar mee. Daarnaast worden we ons allemaal wel degelijk bewust van de opwarming van de aarde. Het werkt alleen maar averechts. Als we met z’n allen minder gaan consumeren dan krijgen wij, maar ook de aarde rust. Tenzij je bij Woonliving iets besteld, dan planten ze bomen!

Minimalistische stijl     Minimalistische stijl

Een rustige woonkamer zonder poespas

Ik geloof erin dat je hoofd het meest rust krijgt als je omgeven bent door een minimalistische ruimte. Een rustige woonkamer zonder poespas. Dat je na een lange dag thuis komt en lekker neer ploft op de bank, zonder dat je eerst allerlei blokkades op de vloer moet trotseren. Mijn handen jeuken best wel om aan de slag te gaan met de Marie Kondo methode. De laatste weken ben ik druk bezig geweest met ontspullen. Je kunt er anderen blij mee maken in je sociale kringen of je brengt het naar de kringloop. Kijk in eerste instantie eens aandachtig naar je woonkamer (of een andere ruimte) en bedenk welk object absoluut geen waarde of nut heeft. Weg ermee!

Hoe kleur kan zorgen voor minimalisme

Een minimalistisch interieur wordt vaak gekenmerkt aan Less is more. Hoe minder je in je interieur hebt staan, hoe groter het effect. Dit krijg je voor elkaar door onnodige spullen uit het zicht te plaatsen. Werk veel weg in dozen, manden of kasten en wees ingetogen met het plaatsen van accessoires. Zo ziet alles er clean en strak uit. De kleuren die veelal toegepast worden in een minimalistisch interieur zijn wit, grijs en zwart. Dit zorgt voor een rustige basis.

Minimalistische stijl

Verlichting

Een minimalistische woning is meestal voorzien van spots. Daarnaast doet natuurlijk licht ook al heel veel in combinatie met bijvoorbeeld een glanzende tegelvloer. In minimalistische ruimtes valt ook het lichtinval vaker op. Door natuurlijk licht krijgt de ruimte meer betekenis zonder onderbroken te worden door accessoires of andere interieurelementen. Een opzichzelfstaand meubel kan hierdoor heel mooi uitkomen en valt daardoor meer op.

Minimalistische stijl

Materialen

Strakke materialen zoals steen, glas of metaal zijn veelvoorkomende materiaalsoorten in een minimalistisch interieur. Om toch voor een contrast te zorgen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een wollen vloerkleed voor de bank te leggen of toch juist voor een pluizige sprei te gaan. Daarnaast kun je er natuurlijk voor kiezen om een eyecatcher in huis te nemen, zoals een kleurrijk schilderij. Wees er dan wel van bewust dat hier meteen de aandacht naar toe wordt getrokken en de rest van de meubels wellicht in het niets kunnen vallen. Rust en balans in een ruimte krijg je ook door voor dezelfde vormen te kiezen. Bijvoorbeeld een ronde bank, stoel en vloerkleed.

Natuurlijke materialen

Bij een minimalistisch interieur denk je misschien al snel aan een strak en modern interieur, maar dat hoeft natuurlijk niet. Minimalisme bestaat er in vele vormen. Je kunt ook kiezen voor alleen maar natuurlijke materialen met zachte, aardse tinten. Zorg er in ieder geval voor dat je geen overbodige spullen laat zien in de ruimte. Houtsoorten worden ook veel gebruikt in een minimalistische woning. Een strakke houten vloer zorgt ook voor een rustige basis in combinatie met bijvoorbeeld een witte muur. Een grote plant in de kamer zorgt ook voor rust en balans. Woonliving biedt genoeg meubels die passen in een minimalistisch interieur! Zolang je het materiaal of de kleur maar probeert te matchen met de rest van jouw interieur.

Minimalistische stijl    Minimalistische stijl

Laat je inspireren door Woonliving en bekijk hier meer wooninspiratie blogs. Of bekijk de Instagram van Nadia Morsink (stijlvolhuisje) voor meer woning inspiratie.

Waar ben je naar op zoek?

Winkelwagen