Gratis verzending vanaf €30 Betaal vooraf of achteraf Niet tevreden, geld terug

Verlichting in jouw interieur

Verlichting in jouw interieur

Gezelligheid in huis. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Vooral in deze
wintermaanden kunnen we wel wat extra lichtstralen gebruiken. Maar hoe creëren we nou een gezellige sfeer in huis? Juist, door verlichting! Goede verlichting is zó belangrijk voor een sfeerbeleving in jouw huis. Directe verlichting, indirecte verlichting en diffuus licht. Welke van de drie moet ik nou waar plaatsen?

Direct, indirect en diffuus licht

Bij directe verlichting kun je denken aan spotjes of led-strips. Het woord zegt het al: je wilt direct een oppervlak belichten. Een schilderij bijvoorbeeld. Dit noem je ook wel accentverlichting. Dit wordt veel gebruikt in musea en minder in gewone interieurs. Bedenk van te voren dus goed wat je precies wilt uitlichten. Wat hierbij opvalt, is dat bij verlichting als spots veel schaduw tot stand komt.
Indirecte verlichting houdt in dat je de lichtbron niet ziet. Het licht weerkaatst namelijk via een ander vlak, zoals een leesstrip. Dan heb je ook nog diffuus licht en dat betekent schaduwloos licht. Dit ontstaat door het materiaal wat er omheen zit. Ken je de Fatboy lampjes? Of een gewone tl-buis natuurlijk. De meest functionele verlichting die er bestaat. Maar heel eerlijk, wie wil dit nou boven de eettafel hebben hangen? Ik niet in ieder geval.

Basisverlichting

Je kunt je huis op heel veel manieren verlichten. Dat kan door middel van
basisverlichting. Deze verlichting heeft weinig sfeer, maar is wel belangrijk. Het geeft bijvoorbeeld aan waar je loopt. Absoluut een must-have in jouw interieur dus!

Functionele verlichting

Daarnaast bestaat er ook functionele verlichting. Dit houdt in dat lampen ervoor zorgen dat de zichtbaarheid van een ruimte of specifieke plek wordt verhoogd. Het is direct en gericht licht. Denk bijvoorbeeld aan de hanglamp boven de eettafel. Het advies is om functionele verlichting te combineren met basisverlichting. Op die manier worden de schaduwen wat zachter gemaakt. Wel zo handig wanneer je een boek aan het lezen bent onder een staande lamp.

Sfeerverlichting

Bovendien bestaat er ook sfeerverlichting. Die kennen we allemaal wel toch?
Sfeerverlichting heb je vast wel eens toegepast bij het creëren van een romantisch gedekte tafel of een knusse filmavond op de bank. Het is zacht en indirect licht. Indirect licht ontstaat door bijvoorbeeld een lampenkap of een dimmer. Sfeerverlichting staat ook wel bekend om zijn warme tinten, zoals kaarslicht. Het is meer voor de gezelligheid, maar heel functioneel is het niet.

Decoratieve verlichting

En dan hebben we nog decoratieve verlichting. Ik geef je een tip: Kerst. Dan weten jullie natuurlijk allemaal wel waar ik naar toe wil. Kerstverlichting natuurlijk! Vooral met de kerstdagen in zicht, maken we het allemaal extra gezellig in huis. De basisverlichting zorgt voor de basis, zoals het woord al zegt. Daarnaast kun je het extra gezellig maken door sfeerverlichting en decoratieve verlichting, zoals kaarsen en kerstlampjes.

De rotan hanglamp van Woonliving

Dus wil je wat inspiratie opdoen, schroom dan niet om even te kijken. Nieuwe eettafellamp nodig? Woonliving heeft het! Ze hebben lampen in industriële stijl, maar ook in een landelijke stijl of trendy stijl. Voor ieder wat wils. Zelf vind ik de ‘Hanglamp Eglo Amsfield’ erg mooi. Deze gevlochten rotan lamp zorgt voor een fijne sfeer. Het natuurlijke materiaal zorgt voor een warme look. Doordat de lamp van natuurlijk materiaal is gemaakt, is de lamp makkelijk te combineren met vrijwel alle kleuren. Daarnaast geeft het gevlochten materiaal een heel mooi schaduweffect. Je kunt ervoor kiezen om hem als eettafellamp te gebruiken, maar daarnaast is het ook leuk om hem als nachtlamp te gebruiken. Je hangt hem wat lager naast je bed, boven je nachtkastje en tadaaa!

Nadia Morsink is een gastblogger voor Woonliving en heeft al verschillende blogs geschreven. Lees bijvoorbeeld de blog: Jouw kamer stijlen met een kamerplant of Je eigen eethoek samenstellen, hoe dan?. Voor het complete overzicht van alle blogs van Woonliving bekijk even de blog pagina.

Wil je leuke inspiratie foto's voor je woonkamer? Check even het Instagram account van Nadia (stijlvolhuisje) en laat je verrassen.

Waar ben je naar op zoek?

Winkelwagen