De 5 gevaren van thuiswerken! – Workliving
Gratis verzending vanaf €30 Betaal vooraf of achteraf Niet tevreden, geld terug

De 5 gevaren van het thuiswerken!

Waarschijnlijk heb je het al meegekregen, de maatregelen zijn weer verscherpt. We zullen er toch met z’n allen aan moeten geloven: thuiswerken is here to stay! Dankzij COVID-19 werken we massaal thuis aan de eetkamertafel, op de bank of op de kast om toch staand te kunnen werken.

Uit een onderzoek van Ahrend is gebleken dat we heerlijk aan het genieten zijn van onze thuiswerkdagen en plannen dan ook leuke activiteiten, zoals de hond uitlaten of de was doen, tijdens onze werktijden. Alles lijkt op rolletjes te lopen behalve dat we zo nu en dan ons gesprek bij de koffiemachine missen. Toch zijn er wel wat problemen die we ons misschien niet realiseren terwijl we thuis aan het werk zijn.

Want je zou het misschien niet denken, maar er was altijd een reden waarom we op onze bureaustoel aangeschoven tegen het bureau zaten. Al die prachtige spullen zoals monitorarmen, laptopstandaarden en toetsenborden waren er allemaal zodat we ergonomisch onze werkdag doorkwamen. Zonder deze spullen zijn de dagen van 8 á 9 uur niet vol te houden achter je computer. 
Waarom verwachten we dan wel dat we aan de eetkamertafel kunnen zitten voor 8 á 9 uur zonder al deze spullen? Daar willen we het graag even met je over hebben in dit artikel. Dit gaat namelijk over de 5 gevaren van het thuiswerken!

Thuiswerken

De thuiswerk-boggel

Je zit met je kopje koffie klaar om weer aan de werkdag te beginnen. Maar voor je het weet zit je weer met een gebogen rug naar je mail te staren. Stiekem kan je weinig doen aan dit onbewuste gedrag, omdat je automatisch gebogen gaat zitten als je laptop en andere werkspullen niet op juiste wijze staan afgesteld.
Een makkelijke truc is door je computer meer naar je toe te halen waardoor je automatisch meer naar achter gaat zitten.

Het enige nadeel is dat je eetkamerstoel niet met je meebeweegt en is het dus misschien verstandig om een goede bureaustoel te nemen zodat je makkelijker naar achter kan bewegen wanneer nodig. Je rug heeft namelijk wat meer speling nodig zodat je geen last van een stijve rug krijgt. Weten waar je bureaustoel aan moet voldoen om lekker te zitten? We helpen je graag met een 1 op 1 adviesgesprek met een van onze experts.

Nekklachten en onderkin-alarm!

We kijken al bijna de hele dag naar beneden dankzij onze telefoon, maar door het thuiswerken zijn we ook naar beneden aan het kijken om op onze laptop te kunnen werken.

Hierdoor krijgen we makkelijker last van onze nek en dus mogen je collega’s de onderkin bewonderen tijdens de teammeeting. Dat willen we natuurlijk allebei niet hebben! Daarom is het cruciaal dat je een toetsenboard en muis neemt om je laptop of monitor zo op de juiste hoogte te kunnen zetten. Dat kan gemakkelijk met een laptopstandaard of monitorverhoger. Op deze manier hoef jij je geen zorgen meer te maken over je nekklachten en hebben je collega’s geen onderkin meer op hun beeldscherm.

Budget tip! Geen budget om een laptopstandaard te kopen? Je kan ook je laptop op wat boeken of een lege doos zetten. Het is niet de meest charmante oplossing maar wel de meest praktische.

Toch maar even de was doen?

We raken non-stop afgeleid! Dit is niet per definitie slecht, want een pauze op zijn tijd is ook belangrijk. Maar als je niet door je takenlijst heen komt omdat je toch weer ergens een leuk jurkje online zag, is het misschien tijd voor actie!

Maar hoe zorgen we er nu voor dat we kunnen focussen?

Zorg ervoor dat je jouw thuiswerkplek op een rustige plek positioneert. Bijvoorbeeld op zolder of vindt ergens een rustig hoekje waar jij je kan afzonderen. Wel een plek met voldoende licht want anders dan kan je nog van andere zaken last krijgen. Check of je budget heb voor een geluidsdichte koptelefoon mocht je geen rustige plek kunnen vinden in huis. Zo heb je toch de mogelijkheid om jezelf af te sluiten van alle impulsen. Probeer ook even social media met rust te laten, anders zit je binnen no-time weer een video te kijken over de schattigste puppies. Wil je meer tips over hoe je het beste thuiswerkt? Lees onze blog over thuiswerken.

Vierkante ogen zien er natuurlijk niet zo mooi uit

Misschien herken je het al. Na een lange thuiswerkdag kijk je in de spiegel en zijn je ogen helemaal rood of heb je enorme hoofdpijn. Een makkelijke test of je computerogen hebt zijn de volgende punten:
Heb je tijdens of na het werk:
  • Prikkende of brandende ogen?
  • Tranen in je ogen?
  • Verblindende flitsen voor je ogen?
  • Minder scherp zicht?
Heb je na het werk last van je ogen, als je:
  • TV kijkt?
  • Leest?
  • In de auto rijdt?
Als je één of meer van de vragen met “ja” beantwoordt, dan worden je ogen teveel belast op dit moment.

Maar wat kan je hier tegen doen?

Zorg dat je minimaal 15 minuten pauze neemt na elke 2 uur werk! Blijf dan ook niet op je plek zitten maar gebruik die 15 minuten even om te ontspannen of droom even lekker weg uit het raam. Je ogen zullen je dankbaar zijn!
Zorg voor de juiste verlichting tijdens het thuiswerken!

Zorg dat daglicht niet direct op je beeldscherm valt. Dit vermoeit je ogen teveel. Draai het scherm zo, dat je geen reflectie van het daglicht op je scherm ziet. Bekijk ook de instellingen van je beeldscherm en zet eventueel de helderheid lager zodat je ogen meer rust krijgen

De hele tijd dezelfde positie aannemen kan toch nooit goed zijn?

Acht uur lang stil zitten in dezelfde positie, zie jij het al voor je? Dat kan natuurlijk niet! Alles verstijft en op deze manier kunnen lichamelijke klachten zich natuurlijk opstapelen. Het is natuurlijk altijd goed om kleine pauzes te nemen en even iets anders te doen dan werken. Zoals naar de koffiemachine lopen of even een rondje in het park te wandelen. Dit is niet alleen gezond, maar ook echt goed voor je productiviteit tijdens het thuiswerken. Maar daarna moet je echt door met werken! En dan is het misschien handig om een zit/sta bureau aan te schaffen, zodat je soms even 10 tot 20 minuten kan staan. Niet langer want dat is ook niet gezond. Een elektrisch zit/sta bureau kan al snel oplopen in prijs maar gelukkig kan je ook een slinger zit/sta bureau nemen. Deze schelen vaak al de helft in prijs en je maakt nog wat extra gezonden bewegingen terwijl je wilt gaan staan! Win-win!

Thuiswerken met de Bureaustoel Ergonomisch Design Projectas

Weten waar je aan moet denken bij een zit/sta bureau? 

We snappen het! Er zijn zoveel dingen waar je aan moet denken om gezond je thuiswerkdag door te komen. Ergonomie is niet makkelijk en daarbij zijn het geen zaken waar we dagelijks mee bezig zijn. Maar bij Woonliving zijn we hier wél dagelijks mee bezig en willen je graag helpen! Zo staan onze experts altijd voor je klaar om je gratis 1-op-1 advies te geven, zodat jij je thuiswerkdag gemakkelijk door kan komen! Meer weten? Bekijk de pagina: thuiswerken voor bedrijven of lees meerdere kantoor inspiratie blogs met interessante onderwerpen over bijvoorbeeld: thuiswerken, interieur stijlen combineren en interieur advies.

Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Waar ben je naar op zoek?