Is een bureaustoel aftrekbaar? – Workliving
Gratis verzending vanaf €30 Betaal vooraf of achteraf Niet tevreden, geld terug

Is een bureaustoel aftrekbaar?

De vraag der vragen. Je ziet een prachtige bureaustoel online maar weet niet of het mogelijk is om deze aftrekbaar te bestellen. Er zijn verschillende regelingen voor kantoormeubilair om gebruik van te maken ook als medewerker van een bedrijf! We nemen ze graag even met je door zodat je volgende bureaustoel bestelling in ieder geval iets voordeliger zal zijn. 

Is een bureaustoel aftrekbaar?

Is je bureaustoel aftrekbaar?

Volgens de belastingdienst is je bureau of bureaustoel indien deze voor thuisgebruik is niet aftrekbaar! Wel zijn er uitzonderingen! Gebruik je jouw koophuis werkruimte voor meer dan 90% van de tijd om je werk te doen? Dan kan je deze kosten wel aftrekken. Is het minder dan helaas niet... 

Maar ik woon in een huurhuis?

Dan zijn er wat punten die je in acht moet nemen:

In deze situatie hoort je werkruimte tot uw ondernemingsvermogen. Dat betekent voor je:

  • Het huurrecht van de werkruimte hoort tot je ondernemingsvermogen. Dit doe je eenmalig bij de start van de onderneming of bij het eerste gebruik van het pand voor je onderneming.
  • Je kan jaarlijks kosten voor de werkruimte aftrekken. Gebruik je de werkruimte voor je onderneming en voor privé? Dan mag je alleen de kosten aftrekken die je hebt gemaakt voor je onderneming.
  • Krijg je huurtoeslag? Dan moet je een evenredig deel toerekenen aan het gebruik van de werkruimte. Je rekent dat deel bij de winst. Voorbeeld: Stel je gebruikt 1/3 deel van je woning voor de onderneming.Je rekent in dat geval ook 1/3 deel van de huurtoeslag tot de winst.

Dit zijn kosten zoals: huurkosten, energiekosten, behang- en binnenschilderwerk, stoffering en aanwezige inventaris (bureau, kast, lamp).

Maar wat als het gaat om ons kantoor?

Als het om een zakelijke kantoorruimte gaat dan kan je deze natuurlijk aftrekken. Let op wel dat de meubels dan niet voor eigen zaken gebruikt worden dan mag het dus weer niet. Sinds thuiswerken is dit nogal een lastige discussie geworden namelijk.

 

Maar ik ben in loondienst?

Personeel dat thuis werkt mag bij zijn werkgever aankloppen voor een terugbetaling van bepaald kantoormeubilair en informaticamateriaal. Een voorwaarde is wel dat je op de werkvloer normaal gezien ook over dit soort kantoorinrichting beschikken.

Het moet dus gaan over materialen die de behoeften van het thuiswerk niet op onredelijke wijze overstijgen. Een dure design bureautafel is bijvoorbeeld niet nodig. Grote computerbeeldschermen die dienen om te gamen, ook niet. Werkgevers kleven dus best een redelijke maximumprijs op alle meubilair en toestellen waarvoor ze hun werknemers willen vergoeden. Vaak heeft een HR afdeling het bedrag al bekend je hoeft het alleen even te vragen.

 Is een bureaustoel aftrekbaar?

Om welk meubilair of kantoormateriaal gaat het?

Denk aan een bureaustoel, een bureautafel, een bureaukast, een functionele bureaulamp, een tweede computerbeeldscherm, een printer-scanner, een toetsenbord, een muis, een voetmuis, een trackpad of trackball en een hoofdtelefoon.

Ook specifieke apparatuur die personen met een handicap nodig hebben om vlot te kunnen werken met de pc, komt in aanmerking. Deze tussenkomst heeft trouwens geen invloed op het bedrag van de thuiswerkvergoeding.

 

Bureaumeubilair ter beschikking gesteld door werkgever
Ook kan je baas er voor kiezen om zijn bureaumeubilair ter beschikking te stellen. Dat kan belastingvrij. De belastingadministratie aanvaardt dat bepaalde goederen noodzakelijk zijn om de beroepsactiviteit thuis op een normale wijze uit te voeren. Als je  bij vertrek of na afloop van het thuiswerken de goederen mag houden, dan verandert de situatie. Dan moet hij op de reële restwaarde wél belasting op het ‘voordeel van alle aard’ betalen.

 

Genoeg dingen om mee rekening te houden dus. Zie je door de bomen het bos niet meer? We staan altijd voor je klaar om je te helpen met welke vergoeding of regelingen voor jou van toepassing kunnen zijn.

 

Stuur ons een chat bericht, mail of bel even en we helpen je natuurlijk graag.

Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Waar ben je naar op zoek?