Thuiswerken: 4 tips om gefocust te blijven – Workliving
Gratis verzending vanaf €30 Betaal vooraf of achteraf Niet tevreden, geld terug

Thuiswerken: 4 tips om gefocust te blijven

Helaas constateert het RIVM nog steeds enorm veel coronabesmettingen iedere dag en werken we allemaal noodgedwongen thuis. Vergaderen doen we aan de keukentafel en de woonkamer is ineens zowel het thuiskantoor van twee werkende ouders als de crèche voor de kinderen. Nu ook de kinderen thuis zijn is het thuiswerken er zeker niet makkelijker op geworden. Hoe zorg je nu dat je geconcentreerd blijft en je je werk kan blijven doen vanuit je huis? Hoe blijf je gefocust?

Tip 1: Maak het comfortabel

Thuiswerken moet je in de eerste plaats zo comfortabel mogelijk maken. Niet op die houten keukenstoel aan de te lage keukentafel dus. Je krijgt daar niet alleen last van je nek, schouders en handen van, maar het is ook funest voor je concentratie.

Zorg dus voor een goede werkplek. Een ergonomische thuiswerkplek inrichten is helemaal niet zo lastig. In de blog: Ergonomisch thuiswerken? Dit heb je nodig! lees je wat je precies nodig hebt.

En het begint dus met een bureau en een fijne bureaustoel, want niets leidt je meer af dan een pijnlijke rug, schouder of hand. Ergonomische en mooie bureaus zijn goed verkrijgbaar dus zorg dat je fijn kan werken thuis.

Tip 2: Ruim op en organiseer

Een andere reden waarom je focus verliest tijdens het werken is rommel. Thuiswerken wordt niet gemakkelijker met stapels papier in de woonkamer of keuken, boeken op je bank en je laptop op tafel. Zorg dat je papieren opruimt in bijvoorbeeld een ladekast of in een bureau met lades.

Raak je tijdens het thuiswerken afgeleid door alle boeken en snuisterijen om je heen? Neem dan een boekenkast met deuren of bureau met opbergruimte. Thuiswerken gaat ook beter als je bureau leeg en opgeruimd is.

Zorg voor een geordend en opgeruimd thuiswerkbureau voordat je begint aan een vergadering, conference call of zoom meeting. Je zal merken dat je gesprek dan een stuk netter en fijner is en dat je een betere concentratie hebt.

Bureau Houten Design (77x120x58 Cm) Bruin Nikki

Tip 3: Maak je hoofd leeg

In deze tijd is het makkelijk om afgeleid te raken van je werk en thuis zijn er vaak nog meer afleidingen dan op kantoor. Daarom is het goed om af en toe even je hoofd leeg te maken door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en te wandelen. Je kan ook proberen om even je telefoon weg te leggen en slechts te genieten van je kop thee of koffie.

Thuiswerken heeft als voordeel dat je ook tussen de middag even wat anders kan doen. Neem die vrijheid en ga daarna weer gefocust aan de slag.

Tip 4: Plan je dag

Ga niet als de spreekwoordelijke kip zonder kop om 8:15 achter je laptop zitten in een poging alles wat er op je afkomt te regelen. Voor je het weet verandert thuiswerken in telefonisch en via zoom brandjes blussen.

Maak daarom een goede planning. Check je e-mail niet elke 10 minuten maar plan twee of drie momenten waarop je de tijd neemt om je e-mails te beantwoorden. Plan ook tijd voor lunch en koffie.

Thuiswerken is voorlopig helaas de norm dus maak het voor jezelf aangenaam en comfortabel. Ook een opgeruimde woonkamer helpt je om geconcentreerd te blijven. En zoek je nog een kerstcadeau? Wat dacht je van iets moois om je huis mee in te richten? Woonliving heeft de mooiste kerstcadeautjes, ook voor thuiswerkers!

Wil je meer inspiratie op doen om jouw kantoor te stijlen of je thuiswerkplek in te richten? Bekijk al onze kantoor inspiratie blogs.

Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Waar ben je naar op zoek?