Een thuiswerkplek inrichten? Hier moet je opletten! – Workliving
Gratis verzending vanaf €30 Betaal vooraf of achteraf Niet tevreden, geld terug

Een thuiswerkplek inrichten? Hier moet je opletten!

Ook in het eerste kwartaal van 2021 zijn we nog aangewezen op zoveel mogelijk thuiswerken. Veel mensen werken sinds het begin van de corona crisis aan hun eettafel, maar steeds vaker wordt gekozen voor een volledig ingerichte thuiswerkplek. Sommige werkgevers voorzien zo’n inrichting, maar vaak is het ook de verantwoordelijkheid van de werknemer. Maar hoe richt je een thuiswerkplek in, welke meubels heb je nodig om gezond en ergonomisch thuis te werken en welke hulpmiddelen kunnen je thuiswerken net iets aangenamer maken?

Bureaus om thuis aan te werken

Een goed bureau is essentieel om thuiswerken aangenaam te houden. Het is belangrijk dat je bureau de juiste hoogte heeft. Als je op je bureaustoel zit moeten je armen een hoek van 90 graden maken als je ze laat rusten op je bureau en de armleuningen van je bureaustoel. Zo voorkom je rug en nekklachten en span je niet teveel spieren aan tijdens het werken. Thuiswerken wil je dus eigenlijk aan een verstelbaar bureau omdat die in hoogte aan te passen is. Zo kan je jouw werkplek dus precies goed instellen.

Naast verstelbare bureaus bestaan er ook nog zit/sta bureaus. Een zit/sta bureau biedt als bijkomend voordeel dat je van werkhouding kunt wisselen door aan je bureau te staan waardoor je niet de hele dag aan je bureau zit.

Niet meer de hele dag zitten, maar af en toe staand werken, zorgt voor een goede werkhouding en voorkomt veel houding gerelateerde klachten aan nek en schouders.

Thuiswerken: ga voor een ergonomische bureaustoel

Naast een geschikt bureau, is een ergonomische bureaustoel een belangrijk onderdeel om op te letten als je jouw thuiswerkplek gaat inrichten. Je bureau en bureaustoel vormen samen de perfecte combinatie om thuis productief en comfortabel te werken. Bij het kiezen van een bureaustoel is wederom de verstelbaarheid van groot belang. De stoel moet zo verstelbaar zijn dat je benen een hoek van 90 graden maken met de grond terwijl je armen in de juiste positie blijven. Daarnaast bieden ergonomische bureaustoelen vaak de mogelijkheid om de rugleuning, armleuningen en zitting aan te passen naar jouw lichaamsbouw. Door een optimale werkhouding voorkom je gezondheidsproblemen en blijf je mentaal scherp. Een ergonomische bureaustoel voldoet meestal ook aan een van de nen-normen. In de blog: Bureaustoel normen: de NEN 1335 en de NPR 1813 lees je daar meer over. 

Voor de meest comfortabele thuiswerkplek: een voetensteun, laptopstandaard en monitorarm

Voor het inrichten van je thuiswerkplek heb je niet alleen een bureau en bureaustoel nodig. Er zijn altijd een aantal extra dingen die je werkplek net wat ergonomischer en comfortabeler maken. Denk bijvoorbeeld aan een voetensteun. Een voetensteun zorgt voor een betere zithouding en kan de oplossing zijn wanneer je bureaustoel net te hoog is, of niet laag genoeg kan worden ingesteld.

Zorg hierbij voor een voetensteun met een antislip oppervlak en verstelbare hoek en hoogte.

De inrichting van je thuiswerkplek maak je compleet met een laptopstandaard en een los toetsenbord. Een beeldscherm op ooghoogte zorgt voor een natuurlijke houding van je nek. Als je werkt met een laptop heb je ook een los toetsenbord nodig zodat je armen in die 90 graden blijven. Bij een desktop computer kan een monitorarm al genoeg zijn. Hierdoor verplaats je het beeldscherm naar de juiste hoogte en hoek.

Het inrichten van een thuiswerkplek is best lastig. Bij Woonliving helpen we je hier graag mee. Lees voor meer informatie de andere kantoor inspiratie blogs over thuiswerken en ergonomie. Persoonlijk advies nodig? Neem dan tijdens werkdagen contact op met Woonliving via info@woonliving.nl of bel naar +31 (0) 30 23 78 173. Wij staan voor je klaar!

Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Waar ben je naar op zoek?