Wat heb je nodig voor een ergonomische werkplek? - Workliving
Gratis verzending vanaf €30 Betaal vooraf of achteraf Niet tevreden, geld terug

Wat heb je nodig voor een ergonomische werkplek?

Of je nu thuis werkt of op kantoor: een ergonomische werkplek is overal even belangrijk. Maar hoe zit het ook alweer? Hoe zorg je voor een ergonomische werkplek? In deze blog lees je alles over wat je nodig hebt voor een ergonomische werkplek en de voordelen die het biedt. Alle reden dus om te checken of jouw werkplek wel ergonomisch is!

Hoe richt je een ergonomische werkplek in?

Bij het samenstellen en inrichten van een werkplek komen allerlei vragen naar boven. Hoe kies je de juiste meubels? Waar plaats je ze? Wie komen er te werken op deze werkplek? Het kan fijn zijn om in dit proces even terug te gaan naar de basis. Want wat is een ergonomische werkplek ook alweer?

Wat is een ergonomische werkplek?

Een ergonomische werkplek draait om het goed afstemmen van hulpmiddelen op de werkomgeving. Het is gericht op het optimaal presteren en klachtenvrij kunnen werken. Dit begint al bij omgevingsfactoren zoals licht. Valt het licht precies op het werkscherm? Dan ontstaan er schitteringen. Dit kan erg storend kan zijn. De plaatsing van een werkplek is dus erg belangrijk. Daarnaast maken de juiste meubels ook een wereld van verschil. Ergonomisch werken gaat om het kunnen aannemen van een ontspannen werkhouding waarbij geen onnodige spieren worden belast. Comfortabel werken is het uitgangspunt. 

Wat zijn ergonomische bureaus?

Een ergonomische werkhouding is te creëren door het juiste bureau te combineren met de juiste bureaustoel. Een ergonomisch bureau is in hoogte verstelbaar en kan zo voor iedereen op de gewenste hoogte worden ingesteld. Het is belangrijk dat je armen kunnen rusten op het bureaublad en een hoek van 90 graden aannemen. Je benen horen deze hoek ook te maken, waarbij een voetensteun soms uitkomst biedt.

Een zit/sta bureau laat zich optimaal verstellen. Het verstellen gaat handmatig met een slinger of elektrisch. Zo schakel je moeiteloos over van zittend naar staand werken. Deze afwisseling in werkhouding zorgt ervoor dat je niet hele dagen dezelfde houding aanneemt en voorkomt daarmee lichamelijke klachten. Lees vooral ook de blog "de voordelen van een sta bureau" om alles te weten te komen over de voordelen van zit/sta bureaus.

Voordelen van een ergonomische werkplek

Een werkplek die goed afgestemd is op jouw lichaam biedt veel voordelen. Allereerst zorgt het ervoor dat je energieker bent en daarmee ook productiever. Een werkplek die niet ergonomisch ingericht is, zorgt er als het ware voor dat je sneller vermoeid raakt. Als je in een ontspannende houding werkt, zittend of staand, kun je het langer volhouden.

Je voorkomt hiermee ook veel voorkomende lichamelijke klachten. Nekpijn, rugpijn en vermoeide ogen.

Een ergonomische werkplek kan preventief deze klachten voorkomen. Ook zorgt het voor een geestelijke boost. Maar natuurlijk is het ook belangrijk om regelmatig je werkplek te verlaten om een stukje te lopen of even koffie te halen.

Voor meer blogs over ergonomisch werken en het inrichten van een werkplek kun je terecht bij de pagina 'kantoor inspiratie'. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met Workliving voor advies op maat.

Zakelijke ergonomische werkplek

Om ook op kantoor ergonomisch te kunnen werken, denkt Workliving graag met je mee. Workliving geeft gratis advies over het inrichten van de ideale werkplek. Denk bijvoorbeeld aan het laten inrichten door een architect, bestellen vanuit een eigen portaal en volledige service. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Waar ben je naar op zoek?