Hoe stel ik mijn bureaustoel in? - Workliving
Gratis verzending vanaf €30 Betaal vooraf of achteraf Niet tevreden, geld terug

Hoe stel ik mijn bureaustoel in?

Hoe stel ik mijn bureaustoel in?

Als je thuis of op werk een bureaustoel hebt staan ben je op de juiste weg om ergonomisch te gaan werken.

Maar wat is nou de ideale hoogte van de bureaustoel? Wat is de beste houding die je moet aan nemen? Hoe kan je jouw bureaustoel goed instellen? Deze vragen beantwoorden wij graag zodat jij goed kan zitten op je bureaustoel.

Ideale hoogte van de bureaustoel

De hoogte van de bureaustoel is afhankelijk van hoe lang je bent. Gelukkig zijn de meeste bureaustoelen verstelbaar dus kun je altijd de juiste hoogte instellen. De vuistregel is dat je je benen in een hoek van 90 graden moet houden.

Dit zorgt ervoor dat er genoeg bloed door je benen stroomt, zodat je benen niet gaan slapen of gaan irriteren. Mocht je dit ervaren, verstel de stoel dan naar beneden. Zodat je benen weer in een hoek van 90 graden zitten.

Bureaustoel instellen, doe je zo!

Rugleuning

De rugleuning is te verstellen met de hendel onder de stoel. Als je hier aan draait en je duwt met je rug tegen de rugleuning, gaat de rugleuning naar achteren. Wil je de rugleuning vast zetten draai je de hendel een kwart slag zodat die vast zit.

Zitgedeelte

Het zitgedeelte is te verstellen met de schijf onder het zitgedeelte. Trek aan de schijf en beweeg naar voren of naar achter om de ideale positie te krijgen. De ideale positie van het zitgedeelte wordt verder in deze blog uitgelegd (stap 2).

Armleggers

Bij sommige stoelen is het mogelijk om de armleggers te verstellen. Als je op de knop of hendel op de armlegger drukt is de armlegger verstelbaar. Druk de knop of hendel in en nu kun je de armlegger naar boven of beneden verstellen. De ideale hoogte van de armleggers moet op dezelfde hoogte zijn als van je bureau (stap 7).

Tegendruk in de rug

De tegendruk in de rug is te reguleren met de draaiknop aan de achterkant van de stoel. Als je hieraan draait komt er meer of minder tegendruk in de rug. Het is per persoon verschillend hoeveel tegendruk iemand wilt ervaren. Je kunt hier dus even mee spelen om de juiste tegendruk in je rug te vinden.

Hoogte verstellen

De hoogte van de stoel is te verstellen met de hendel aan de zijkant van de stoel. Draai de hendel een kwart slag naar je toe en de stoel gaat automatisch omhoog. Als je de stoel naar beneden wilt verstellen, ga dan op de stoel zitten en draai aan de hendel aan de zijkant van de stoel. De stoel zakt nu langzaam naar beneden toe.

Onthoud even de vuistregel (benen 90 graden en voeten plat op de grond), want dan kun je precies de juiste hoogte instellen.

Beste houding voor een bureaustoel

Om perfect gebruik te maken van een bureaustoel, is het belangrijkste onderdeel je houding. Wil je je houding verbeteren? Volg dan deze 9 stappen om de perfecte houding aan te nemen:

  1. Zet je benen 90 graden en voeten plat op de grond
  2. Zet 3 vingers tussen het uiteinde van de zitting en je knieholtes
  3. Ga met je billen achterin de stoel zitten
  4. Ga met je rug stevig tegen de rugleuning aan zitten
  5. Ontspan je schouders
  6. Leg je ellebogen op de armleggers van de bureaustoel
  7. Zet de armleggers op dezelfde hoogte als jouw bureau
  8. Haal je toetsenbord en je muis naar je toe om de juiste houding aan te houden
  9. Je zit nu volledig volgens de ergonomische richtlijnen op je stoel

Als je deze 9 stappen hebt gevolgd dan heb je de perfecte houding om te gaan werken op jouw stoel. Mocht je vragen hebben over één van deze stappen dan helpen wij je graag.

Bureaustoel met een hoge rug

Als je langer bent dan 180 cm dan is een hoge rug bureaustoel erg fijn om te hebben. Dit heeft te maken met het feit dat je hierdoor genoeg ondersteuning voor je rug hebt. Als je een bureaustoel hebt met een lage rug en je schouders hangen over de rugleuning dan krijg je vaak lichamelijke klachten.

Om de beste houding op de bureaustoel te houden is een hoge rug dus noodzakelijk. Een voorbeeld van een goede bureaustoel met een hoge rug is bij Workliving de Zuidas (N)EN 1335. Deze stoel wordt veel gebruikt in kantoren, maar is ook geschikt voor jouw thuiswerkplek.

Alternatieve bureaustoel

Workliving heeft een groot aanbod aan verschillende bureaustoelen, zodat jij altijd de perfecte stoel kunt uitkiezen. Workliving heeft alternatieve bureaustoelen, bijvoorbeeld refurbished bureaustoelen.

Dit zijn stoelen die opnieuw worden gestoffeerd, gerepareerd en gecheckt. De refurbished bureaustoelen zijn vaak lager in prijs. Hiermee heb je dus voor een lagere prijs een prima "nieuwe" bureaustoel in huis.

Werkplek compleet maken

Als je je bureaustoel goed hebt ingesteld, ben je goed op weg om jouw werkplek helemaal compleet te maken. Wat natuurlijk nog ontbreekt is een verstelbaar bureau. Met een verstelbaar bureau kun je staan en zitten achter je werkplek. Dit zorgt voor afwisseling en hierdoor een minimale kans op lichamelijke klachten.

Mocht je nog vragen hebben, dan helpen wij van Workliving je graag met het goed instellen en de juiste houding aan nemen. Wij willen dat jij goed zit.

Wil je meer bureaustoel tips?

In de volgende blogs lees je nog meer tips over bureaustoelen:

Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Waar ben je naar op zoek?